Η διαδικασία κλεισίματος των Λογαριασμών και της Σύνταξη των Οικονομικών Καταστάσεων αποτελεί την σπουδαιότερη και πιο υπεύθυνη εργασία του λογιστικού και οικονομικού κόσμου Οι γνώσεις θεμάτων λογιστικής και χρηματοοικονομικής και συγκεκριμένα οι γνώσεις κλεισίματος των Λογαριασμών και της Σύνταξη των Οικονομικών Καταστάσεων αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας στον κόσμο των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης με τίτλο «Κλείσιμο Λογαριασμών-Σύνταξη Οικονομικών Καταστάσεων» με σκοπό να προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις που κάθε στέλεχος επιχειρήσεων πρέπει να διαθέτει.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, τα οποία επιθυμούν να αναπτύξουν το επιστημονικό τους υπόβαθρο στα γνωστικά αντικείμενα της λογιστικής και της χρηματοοικονομικής, καθώς επίσης και να συστηματοποιήσουν και να εκσυγχρονίσουν τις γνώσεις τους, προκειμένου να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές.
Το «Κλείσιμο Λογαριασμών-Σύνταξη Οικονομικών Καταστάσεων» αποτελεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο ταχύρρυθμο πρόγραμμα σπουδών που δίνει έμφαση στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων και προβλημάτων λογιστικής και χρηματοοικονομικής, στην ομαδική εργασία και στην αξιοποίηση της μακρόχρονης εμπειρίας των διδασκόντων και των συμμετεχόντων.
Μέσω του «Κλείσιμο Λογαριασμών-Σύνταξη Οικονομικών Καταστάσεων», οι συμμετέχοντες θα έχουν πολλαπλά οφέλη καθώς θα είναι σε θέση να:
Οι ενότητες του προγράμματος είναι οι ακόλουθες:
Τα στελέχη των επιχειρήσεων παγκοσμίως αναζητούν τρόπους για να προωθήσουν την σταδιοδρομία τους. Ένας δημοφιλής τρόπος για να το επιτύχουν είναι μέσω της απόκτησης ενός μεταπτυχιακού τίτλου. Ένα master όμως απαιτεί τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια πλήρους φοίτησης για να ολοκληρωθεί. Πολλά στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, που εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς, είναι σχεδόν αδύνατον να βρουν τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο για να παρακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Στην ανάγκη αυτή έρχεται να απαντήσει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέροντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιασθεί για να δώσει στα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών τις πιο σημαντικές γνώσεις λογιστικής και χρηματοοικονομικής που προσφέρονται σε ένα παραδοσιακό αντίστοιχο πρόγραμμα.
Οι προκλήσεις του διεθνοποιημένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος του 21ου αιώνα επιβάλλουν την διαρκή προσπάθεια βελτίωσης των ανώτερων και ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών και την προσαρμογή τους στις εξελισσόμενες συνθήκες και απαιτήσεις τόσο της διεθνούς όσο και της εγχώριας αγοράς. Το «Κλείσιμο Λογαριασμών-Σύνταξη Οικονομικών Καταστάσεων» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης ανώτερων και ανώτατων στελεχών με σκοπό την ανάπτυξη των λογιστικών και χρηματοοικονομικών τους γνώσεων και τον εμπλουτισμό τους με τις πιο σύγχρονες εξελίξεις, μεθόδους και τεχνικές στο χώρο των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό είναι ουσιαστικά ένα «mini master» και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χώρα μας για σπουδές μετεκπαίδευσης στελεχών που δεν έχουν τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο για να παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Το «Κλείσιμο Λογαριασμών-Σύνταξη Οικονομικών Καταστάσεων» ολοκληρώνεται σε 10 συναντήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν 40 εκπαιδευτικές ώρες διαδραστικής εκπαίδευσης στη λογιστική (interactive training in accounting). Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στα στελέχη να το παρακολουθήσουν χωρίς να απουσιάζουν από την εργασία τους γι΄ αυτό και οι συναντήσεις διενεργούνται σαββατοκύριακα.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος «Κλείσιμο Λογαριασμών-Σύνταξη Οικονομικών Καταστάσεων» χορηγείται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET), στο συγκεκριμένο πρόγραμμα απονέμονται 27,5 βαθμοί ECVET.
Τα δίδακτρα αντιστοιχούν σε 600 € ανά άτομο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και το εκπαιδευτικό υλικό που θα διανεμηθεί. Δύναται η χρήση ΟΑΕΔ/ΛΑΕΚ.
Οι εισηγητές της κάθε εκπαιδευτικής ενότητας έχουν επιλεγεί με γνώμονα την αριστεία τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδάσκουν καθηγητές Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων, καθώς επίσης και στελέχη αναγνωρισμένου επιστημονικού και επαγγελματικού κύρους.
Για περισσότερες πληροφορίες (μεθοδολογία εκπαίδευσης, διάρκεια, κόστος συμμετοχής, κ.λπ.) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν:
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα Κλείσιμο Λογαριασμών-Σύνταξη Οικονομικών Καταστάσεων θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018. Όσοι τελικά επιλεγούν (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) θα κληθούν εντός χρονικού διαστήματος 10 ημερών να καταβάλλουν το αντίτιμο της συμμετοχής τους σε τραπεζικό λογαριασμό του Ειδικού Λογαριασμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται με τη χρησιμοποίηση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων οι οποίες συνδυάζουν τις κλασικές διαλέξεις με διάφορες καινοτόμες μεθόδους μάθησης (π.χ. μελέτες περιπτώσεων, παιχνίδια ρόλων, προσομοιώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κ.λπ.). Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος διδασκαλίας προσφέρει πολλαπλά επίπεδα μάθησης, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα τη θεματολογία του προγράμματος και να εφαρμόσουν γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων που έχουν αποκομίσει σε πραγματικά θέματα και προβλήματα. Επιπλέον, παρέχεται πλούσιο υποστηρικτικό υλικό (π.χ., εξειδικευμένα άρθρα, βίντεο, σχετικοί ιστότοποι κ.λπ.), στο οποίο οι συμμετέχοντες μπορούν να ανατρέξουν προκειμένου να αποκτήσουν πληρέστερη ενημέρωση. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σαββατοκύριακα σε χώρους του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας.
Το «Κλείσιμο Λογαριασμών-Σύνταξη Οικονομικών Καταστάσεων» ολοκληρώνεται σε 10 συναντήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, 40 εκπαιδευτικές ώρες διαδραστικής εκπαίδευσης στη λογιστική (interactive training in accounting). Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στα στελέχη να το παρακολουθήσουν χωρίς να απουσιάζουν από την εργασία τους. Η έναρξη του επόμενου κύκλου του συγκεκριμένου προγράμματος έχει οριστεί για την 1η Νοεμβρίου 2018. Η διάρκειά του είναι 2 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31/12/2018.