Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων αλλά και όλους τους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς), καθώς επίσης και σε όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Ο σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή των απαραίτητων γνώσεων όσον αφορά τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά γνωρίσματα των επιχειρήσεων και τις βασικές λειτουργίες τις οποίες αυτές επιτελούν. Ειδικότερα, το πρόγραμμα εισάγει τους εκπαιδευόμενους στην έννοια της επιχείρησης και στον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και διοίκησης των επιχειρήσεων σήμερα. Εκτός από την περιγραφή και κατανόηση των βασικών λειτουργιών μιας επιχείρησης, το πρόγραμμα οδηγεί στην απόκτηση γνώσεων σχετικών με την αποτελεσματική διοίκηση των επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις διοικητικές λειτουργίες του προγραμματισμού, της οργάνωσης, της διεύθυνσης, του ελέγχου και της λήψης αποφάσεων. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει εφαρμοσμένες γνώσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν άμεσα στο χώρο εργασίας των εκπαιδευομένων. Συγχρόνως όμως διατηρεί τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, για να είναι χρήσιμο σε εκπαιδευόμενους που αναζητούν εργασία ή αλλαγή σταδιοδρομίας. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
Τα περιεχόμενα του μαθήματος έχουν ως εξής:
Το Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρει το ανωτέρω αυτοχρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια προώθησης της επιστημονικής έρευνας, της βελτίωσης παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και με γνώμονα τη διαπιστωμένη ανάγκη των φοιτητών για ενισχυμένη και μεθοδική υποστήριξη στο γνωστικό αυτό αντικείμενο. Το πρόγραμμα προσφέρεται με την μεικτή μέθοδο διδασκαλίας, δηλαδή της μεθόδου που συνδυάζει την ανοικτή εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη συμβατική μέθοδο (διδασκαλία στην αίθουσα).
Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδάσκουν μέλη ΔΕΠ Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων, καθώς επίσης και στελέχη αναγνωρισμένου επιστημονικού και επαγγελματικού κύρους.
Με την λήξη κάθε προγράμματος χορηγείται στους συμμετέχοντες Βεβαίωση Παρακολούθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η συνολική διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι 150 ώρες (16 ώρες διδασκαλίας, που παρακολουθούνται δια ζώσης σε 4 συμβουλευτικές συναντήσεις (μία κάθε μήνα), με τον επιβλέποντα καθηγητή και 134 ώρες μελέτη υλικού, καθώς και εκπόνηση δραστηριοτήτων και γραπτής εργασίας 6 έως 10 σελίδων, που αξιολογείται από τον διδάσκοντα
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 280 € ανά εκπαιδευόμενο.
Για περισσότερες πληροφορίες (μεθοδολογία εκπαίδευσης, διάρκεια, κόστος συμμετοχής, κ.λπ.) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν:
Το πρόγραμμα προσφέρεται με την μεικτή μέθοδο διδασκαλίας, δηλαδή της μεθόδου που συνδυάζει την ανοικτή εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη συμβατική μέθοδο (διδασκαλία στην αίθουσα).
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν και μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό, που είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της μάθησης από απόσταση. Οι εκπαιδευόμενοι υποστηρίζονται συνεχώς από τον διδάσκοντα και επικοινωνούν τακτικά με αυτόν. Κάθε εκπαιδευόμενος συμμετέχει σε 4 συμβουλευτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μία κάθε μήνα. Κάθε συμβουλευτική συνάντηση συντονίζεται από τον αρμόδιο διδάσκοντα. Παίρνουν μέρος οι εκπαιδευόμενοι, που συγκροτούν το Τμήμα για το οποίο εκείνος έχει την ευθύνη. Κάθε συμβουλευτική συνάντηση έχει τετράωρη διάρκεια. Παρότι οι συναντήσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικές, εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα ουσιώδεις, γιατί βοηθούν σημαντικά στο να αποσαφηνιστούν δυσνόητα σημεία και να κατανοήσει ο εκπαιδευόμενος πληρέστερα το γνωστικό αντικείμενο. Επίσης, κατά τις συναντήσεις αυτές αναπτύσσεται η γνωριμία και η επικοινωνία καθηγητή – εκπαιδευομένων και των εκπαιδευομένων μεταξύ τους. Στην περίπτωση που οι εκπαιδευόμενοι χρειαστεί να απουσιάσουν από τις συναντήσεις αυτές, πρέπει απαραιτήτως να καλύψουν τα κενά σε συνεννόηση με τον διδάσκοντά τους. Εκπονούν μία γραπτή εργασία 6 έως 10 σελίδων, που αξιολογείται από τον διδάσκοντα. Η γραπτή εργασία είναι υποχρεωτική για όλους τους εκπαιδευόμενους και πρέπει να αποστέλλεται στο διδάσκοντα σε προκαθορισμένη ημερομηνία. Συμμετέχουν στις τελικές ή επαναληπτικές εξετάσεις, δίωρης διάρκειας, στο τέλος του προγράμματος.
Η έναρξη του επόμενου κύκλου του συγκεκριμένου προγράμματος έχει οριστεί για την 1η Οκτωβρίου 2017. Η διάρκειά του είναι 4 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31/01/2018.