Ιωάννης Υφαντόπουλος

Καθηγητής


Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας σε διαφορετικές Κυβερνήσεις, και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές Συναντήσεις. Συμμετείχε ως Σύμβουλος σε Διεθνείς Οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (W H O), η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), η Ευρωπαϊκή Κοινότητα (European Commission), το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (I.L.O.), και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. (O.E.C.D). Εργάσθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Στατιστική Υπηρεσία) (Eurostat), και δίδαξε σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης Ρωσίας και ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα διετέλεσε Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ, του Ευγενιδείου Νοσοκομείου, της Διυπουργικής Επιτροπής για την Έρευνα και μέλος της Ομάδας των «Σοφών» για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων το 2005, ως Πρόεδρος του ΕΚΚΕ, έλαβε τον υψηλότερο βαθμό (5) (άριστα) για την διοίκηση, συνεργασία και την διεθνή προβολή του Κέντρου.

Στη συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται διάφορα βιβλία όπως: 1) «Ο Προγραμματισμός του Τομέα Υγείας στην Ελλάδα» (α και β εκδ., 1995, 1988), 2) «Ειδικά Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής» (1989), 3) «Διαστάσεις της Φτώχειας στην Ελλάδα» (α και β εκδ., 1999), 4) «Η Κοινωνική Ασφάλιση του ΤΣΑΥ» (2002), 5) Τα Οικονομικά της Υγείας Θεωρία και Πολιτική (α και β εκδ., 2003, 2006), 6) Health Related Quality of Life (Ed. Vol I and II 2002), 7) Blood Donorship and the challenge of Aids in Greece (1993), 8) Social Protection for Dependency in Old Age (2001), 9) The Economics of Health Reform (2004), 10) Health Economics Management and Policy (2005), 11) Μελέτες Δημόσιας Πολιτικής (2006), 12) Η Στατιστική στην Κοινωνική Έρευνα (2008), 13) Οικονομικές και Κοινωνικές Διαστάσεις του κράτους Πρόνοιας (2009), 14) «Πρόσβαση στις Νέες Φαρμακευτικές Θεραπείες στην Ελλάδα» Υφαντόπουλος Γ, και συν, Εκδόσεις ΕΚΚΕ.

Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται 31 βιβλία και περισσότερα από 250 άρθρα που έχουν δημοσιευθεί από έγκυρους εκδοτικούς οίκους όπως το Oxford University Press, και το Springer, και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρουμάνικα, Ρώσικα και Αζέρικα.

Σοφοκλέους 6,
6ος όροφος, γραφείο 50
210 368 8924
yfantopoulos@pspa.uoa.gr